Istorijat

Sadašnje preduzeće A.D. "Planinka" je osnovano 09. januara 1964. godine spajanjem uprava banja na teritoriji opštine Kuršumlija (Prolom, Lukovska i Kuršumlijska) i gradskog ugostiteljstva.

Cilj osnivanja ovog preduzeća je bio da se iskoriste prirodni resursi za razvoj turizma sa kojima je opština raspolagala, posebno potencijali termomineralnih voda u tri banje, prirodni spomenik "Đavolja Varoš" i druge pogodnosti za razvoj turizma. Ono je prilikom osnivanja proglašeno za nosioca razvoja turizma u opštini.

Kapaciteti sa kojima je novo preduzeće počelo da radi su bili 308 ležaja, 12 primitivnih kupatila i dva autobusa za prevoz turista. Ukupno je bilo zapošljeno 60 radnika, uglavnom nekvalifikovanih.

Sa investicijama se počelo odmah nakon osnivanja i u čitavom periodu se investiralo zavisno od mogućnosti izdvajanja sopstvenih sredstava i obezbeđenja kredita.

U 1999. godini je izvršen proces privatizacije, pa je 28. decembra iste godine preduzeće upisano kod Trgovinskog suda u Nišu kao Akcionarsko društvo "Planinka", sa radnicima kao akcionarima 95% kapitala.

Danas je A.D. "Planinka" moderna kompanija koja u svom vlasništvu ima:

  • Punionicu prirodne Prolom vode sa najsavremenijom opremom i sertifikatima HACCP i ISO 9001, koji omogućavaju izvoz u Evropsku Uniju. Kapacitet punionice iznosi 60.000.000 l godišnje,
  • Hotel "Radan" u Prolom Banji, sa 212 moderno opremljenih soba, savremeno opremljen medicinsko-terapeutski blokom, otvorenim i zatvorenim bazenima, Wellness centrom, Etno restoranom...
  • Hotele "Kopaonik" i "Jelak" u Lukovskoj Banji, kapaciteta 135 soba, sa medicinsko-terapeutskim odeljenjima, otvorenim i zatvorenim bazenima, sportskom halom i terenima, Etno restoranom, ski stazom...
  • Uredbom Vlade Republike Srbije od 1995. godine, preduzeću "Planinka" je dat na staranje Spomenik prirode Đavolja Varoš, koji je bio jedini predstavnik Srbije u izboru za "7 svetskih čuda prirode".

    A.D. "Planinka" danas zapošljava 367 radnika, od čega je 60 sa visokom i višom stručnom spremom, a velika pažnja se posvećuje daljoj edukaciji kadrova.

    Pored izuzetnih poslovnih rezultata, A.D. "Planinka" svoju ulogu nosioca privrednog razvoja Kuršumlijske opštine i Topličkog regiona opravdava i učešćem u mnogobrojnim humanitarnim akcijama, donacijama za razvoj sporta i nauke, izgradnji crkava...